Szolnoki Gulyásfesztivál története

Szolnoki Gulyásfesztivál története

A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő céljaként indult a gulyás, mint a magyar étkezési kultúra tovább gondozása és minőségének megtartása.

A gulyás étel hagyományait ápoló rendezvény mellett kiemelkedő szerepet kapott az évek alatt a határon innen és határon túli népzene, népművészet ápolása. Országhatáron belüli tájegységek képviselői és Kárpát-medencei hagyományőrző egyesületek mutatják be népművészetüket, a hozzá kapcsolódó tájjellegű gasztronómiával, turisztikai értékeikkel együtt.

A fesztiválra a baráti társaságok, cégek és munkahelyi csapatok, hagyományőrző gasztronómiai csapatok, látványosságok, népzenei-néptánc bemutatók, a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkező népművészeti meghívottak, csapatok és külföldi díszvendégek együttes gasztro-kulturális élménytárával és programjaival közelebb hozza és megismerteti a határon innen és határon túli magyar ajkú és különböző tájegységek, illetve nemzetközi, kulturális hagyományokat megtartó szokásait. A kulturális értékteremtésen túl évek óta jelentős közösség-kovácsoló szerepe van a csapatok, egy-egy gulyás főzésével történő különböző tájjellegek bemutatásának.

 

Elismerések:

2003: Az „Észak-alföldi régió ajánlásával’ minősítést nyertük el.
2005:A Szolnoki Civil Kavalkádon kaptuk meg a „Szolnok város 930 éves” emlékplakettet, Szolnok Megyei Jogú Város civil elismerését.
2006: Önkormányzati ajánlásra megkaptuk az Észak-alföldi Régió Regionális Idegenforgalmi Bizottság által alapított „Alföld turizmusáért” díjat.
2012: „Kiváló gasztronómiai fesztivál 2012”
2014: Pályázat alapján felvételt nyert a Szolnoki Gulyásfesztivál:

  • -Szolnoki Értéktár Bizottság 2014.05.27-i határozatával bekerült a Települési Értéktárba „kulturális örökség” szakterületi kategóriában.
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság határozatával bekerült a megyei értéktárba. A Megyei Értéktár Bizottság a Hungarikum Bizottság felé tovább ajánlotta a Magyar Értéktárba, felvételre.

Csányi Sándor – alapító

Vendéglátó szakmát 1970-ben kezdtem a szolnoki Tisza Szállóban. Itt 17 évet éttermi üzletvezet

őként tevékenykedtem. Ezután több étterem szakmai munkáját segítettem: a Hozam Hotelben 5 évig dolgoztam, ebben az időszakban szereztük meg a Szövetség Védnöki tábláját. 1999-től 2007-ig a NÍVÓ Vállalkozói Klub vezetője. 2005-től szakoktató Fegyverneken az Orczy Anna Szakiskolában.

A magyar ételek szeretetét a gyermekkoromból hoztam, ezért is fogtam neki egy saját ötlet alapján az I. Szolnoki Gulyásfesztivál szervezésének 1999-ben, amely sikert aratott. Azóta ez a rendezvény az ország egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát.

2001-től működik a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesülete (Gasztrofeszt), amely egyre nagyobb rangot vívott ki magának. Ennek megalakulása óta én vagyok az elnöke. Természetesen ehhez kellett olyan szakemberek támogatása, akik a magyar gasztronómiai kultúra nagybecsű és világszerte elismert képviselői. Pl. Benke László mesterszakács, Szabó Pál, Németh József, az Étrend Egyesület, sajnos az azóta elhunyt dr. Draveczky Balázs múzeumigazgató, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Célunk: a magyar konyha elfogadtatása a világon és ezt Magyarországon az idegenforgalom sarkalatos kérdésévé tenni. Nagyon sok helyre hívtak és hívnak zsűri elnöknek vagy tagnak, neves szakemberekkel


Fesztivál térkép