Kultúrális programok

Kultúrális programok

Szolnok sokszínű kulturális életének üde színfoltja, a Gulyásfesztivál idén is várja a közösséget építő csapatok jelentkezését, valamint a kézműves kirakodó vásár és kulturális programok látogatóit nagy szeretettel!

A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő céljaként indult a gulyás étel gondozása, sokszínű receptúrájának megismertetése és mint egyik fő nemzeti ételünk hagyományának ápolása, utódainknak átadása.

A fesztiválon a gasztronómia mellett kiemelkedő szerepet kapott a határon innen és határon túli népzene, népművészet ápolása. Minden évben vendégül lát a fesztivál egy magyarországi „turisztikai gyöngyszemet”, egy határon túli magyar települést ,és egy nemzetiséget, hogy mutassák be népművészetüket, a hozzá kapcsolódó tájjellegű gasztronómiával, turisztikai értékeikkel együtt. Idén Balatonfüred, Magyarkanizsa és Lengyelország kapott meghívást. Az ő kulturális attrakcióik is színesítik majd a programkínálatot, zenei fellépőkkel, kiállítással, kitelepüléssel és kóstolóval.

Tradíció a fesztivál életében hogy katonavárosként hagyományaink ápolásához elengedhetetlenül fontos a hadsereg bevonása. Toborzó jelleggel szimulátorok, média busz, aknakereső robot, akadálypálya, kutyás bemutató várja idén is a látogatókat. A mindig nagy népszerűségnek örvendő légierő zenekar zenés ébresztője, mazsorett csoport, betyárok és vásári gólyalábasok közreműködésével idén sem marad el.

A kulturális értékteremtésen túl évek óta jelentős közösség-kovácsoló szerepe van a fesztiválnak. Főként baráti társaságok, cégek és munkahelyi közösségek, hagyományőrző gasztronómiai csapatok érkeznek főzni és megmérkőzni a Gulyás Király címért. A verseny több kategóriában zajlik, amit szakmai zsűri értékel és az ízek mellett az ételhez illő tálalást és ötletes szervírozást is pontozzák.

A 23 éves múlt és a több ezer főt megmozgató népszerűség feladatot is ró a fesztiválra. Társadalmi szerepvállalásként fontosnak tartjuk, hogy minden évben legyen egy „kiemelt ügy” amelyet a fesztivál jótékonysági főzéssel támogat. A főzésen Csányi Sándor Gulyáskirály és az általa meghívott hagyományőrző csapatok, művészeti csoportok főznek. Az elkészült gulyások megvásárlásából befolyt összeg pedig jótékonysági célra megy, idén a covid járványban szüleiket elvesztő gyerekeket szeretné támogatni a fesztivál.

A fesztivál a fent említett hagyományos elemin túl igyekszik évről évre megújulni és az arculatához illő újabb elemekkel gazdagodni. Ezért indult el 2017-ben a Gulyás Népzenei- és Néptánc Tehetség Program, mely a Szolnokon és a környékben működő művészeti iskolák, valamint gyermek néptánc csoportok megmérettetésének adott helyet neves szakmai zsűri előtt. 2019- ben első alkalommal került sor Diákok főző versenyére mellyel több mint 700 szolnoki általános iskolást vontunk be a gulyás főzős rejtelmeibe és a hozzá kapcsolódó folklór világba. Idén egy Térségi Néptánctalálkozót rendezünk a Tisza Táncegyüttessel karöltve, amelynek különlegessége az lesz, hogy az érkező néptánccsoportok nem csak a színpadon mutatják meg mit tudnak, de gulyás főző tudományuk is a zsűri elé kerül. Idén először táncház is várja este a látogatókat, ahol Tisza Táncegyüttes lesz a házi gazda és a Tarsoly zenekar muzsikál, előtte pedig a Cimbaliband koncertjét élvezhetik a látogatók. A hagyományőrző vonalat megtartva 2019-ben hoztuk létre az Óperenciás Birodalmat is melyben népi játékok, kézműves foglalkozások, népi mesterségek kaptak helyet. Idén is várja ez a gyerek birodalom a kicsiket és nagyobbakat fa körhintával, mászó fallal, idén először Bogrács Bajnoksággal, Kukorica jancsi és Konyha-tündér játszó házzal. .


Fesztivál térkép