Kultúrális programok

Kultúrális programok

A Szolnoki kultúrális és hagyományőrző fesztiválja idén 21. alkalommal kerül megrendezésre. Megtartva az eddigi jól ismert, közönség által elfogadott programelemeket - újabb célcsoportokat kívánt bevonni a látogatói körbe. A fesztivál idén is „Zenés ébresztővel és felvonulással indul. Az ébresztő menetben betyárok, gólyalábasok és a már törzsvendégnek számító Szolnoki Légierő Zenekar és az ….. mazsorett csoport vonul majd a Jubileum tértől a Tiszai hajósok teréig. Ezek után startol a főző verseny melyre több mint 100 csapat nevezett.

Idén harmadik alkalommal mérettetnek meg a fiatal tehetségek a Gulyásfesztivál Népzenei- és Néptánc Tehetségkutatóján . A program célja, hogy megmutassuk a felnövekvő generációt, akik elköteleződtek a magyar értékek, népzene és néptánc mellett. Hosszútávú szándékunk, minden évben megrendezni a programelemet a rendezvény keretei között, hogy a erősítsük a kisiskolásokban választásuk értékességét egy tehetségkutató program keretein belül, mely mindemellett színesítette a fesztivál kultúrális-és hagyományőrző értékteremtő programtárát. Eddig több mint 300 népzenei tehetség mutatta meg tudását a fesztivál keretein belül megrendezett tehetségkutatón, mellyel nem csak a megmérették magukat, de látványos és színes produkciókat varázsoltak a színpadra.

Szintén harmadik alkalommal kerül megrendezésre az „Ország Népdala” című produkció, amelynek az a célja, hogy a magyar népdalt és a magyar tájjellegű gasztronómiát népszerűsítse. Nagy sikerre való tekintettel már az idén is kiválasztottuk az a népdalcsokrot melyet az ország különböző részéből érkezett népdalkörök fognak előadni a Sodrás együttes szakmai és zenei kíséretében. A produkció látványosságát a sok szép színes eredeti népviseletben lévő népdalkörök tagja biztosítják.

Az alföldi, kiskunsági betyár világ megmaradt és felkutatott hagyományait, szokásait, ételeit látványos bemutatók keretében a "Betyár tanyán" élvezhette a nagyközönség.

Szolnokra több évtizeden át főleg "kofahajóval" hozták az őstermelők, kofák, kereskedők a jó minőségű agrártermékeket, aminek nagy keletje volt a piacon. Mára csak a szállítás módja változott. Látványos helyi termék szigettel jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága és tagjai.

A kultúrális program kínálat átfogta a korosztályi igényeket, szem előtt tartva azt is, hogy a közönség igényes és minőségi programokon szórakozhasson. A gyerekeket is aktivizáló zenei programokon keresztül az ifjúság modern zenei, a közép és idősebb korosztály nosztalgia szórakozási igénye is helyet kapott a programok között.

VENDÉGEINK LESZNEK:

Lengyelország:

A Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Báthori Zsolt elnök vezetésével a kezdetek óta részt vesz a Szolnoki Gulyásfesztiválon. Mindig nagy Örömmel mutatják be a hazájuk gasztronómiai és kultúrális értékekeit, népzenei és néptánc hagyományaikat, az országuk minden tájegységéről meghívott vendégek és együttesek közreműködésével.

Oroszország:

A 2019 évi Szolnoki Gulyásfesztivál nemzetközi díszvendégének Orosz Országot kértük fel, tettük ezt azért, mert szeretnénk megismerkedni az orosz nép rendkívül színes és izgalmas kultúrális és gasztronómiai értékeivel. A felkérést örömmel elfogadták. A rendezvény színvonalát emeli, hogy Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev Oroszország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete is részt vesz a fesztiválon. Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a 21. Gulyásfesztivált a Nagykövet Úr nyitja meg, Szalay Ferenc úrral Szolnok Megye Jogú Város Polgármesterével.

Tiszafüred Város:

Az idei belföldi díszvendégnek Tiszafüred Városát kértük fel. Ujj Imre polgármester Úr örömmel elfogadta a felkérésünket. Nagy izgalommal készülnek a városuk bemutatkozására. Néptánc- Népdal bemutatóval, mazsorettekkel, halászlé főzéssel és még sok érdekes programmal készülnek a.rendezvényre. A gyermekek nagy örömére láthatunk munka közben fazekast, sőt megismerkedhetünk (ki is próbálhatjuk) a korongozás rejtelmeivel is.

Gyimesközéplok:

Az idei fesztivál határon túli díszvendége Gyimesközéplok település, amely az ezeréves határon található. Általuk megismerkedhetünk a Csángó kultúra és hagyomány csodás világával, amely erősíti a nemzeti összetartozás érzését, amely nagyon fontos része a mai világunknak. Gyimesközéplokon őrzik legjobban a gyimesi csángó hagyományokat, népszokásokat, viselet, táncokat, énekeket. A gyimesi zene egyedi és különleges hangvételű a magyar népzenék között. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a csak itt és Felcsíkban használt ritmust adó húros hangszer a gardon. A Gyimesi néptánc, amelyből ízelítőt láthatunk a fesztiválon, kitartóan őrzi a régi, a mindennapi életben már elfeledett értékeket.


Fesztivál térkép