Agrárkonferencia a Magyar Konyháért
„Nem szabad tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni”
(Mikszáth Kálmán)
Az idén 19. alkalommal megrendezésre kerülő Szolnoki Kulturális és Hagyományőrző Gulyásfesztivál, a rendezvény kezdetét megelőző 0. napon a szervezők közreműködésével és felkért előadókkal konferenciát szervez a magyar konyha, illetve a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatáról.
Várunk minden érdeklődőt szeretettel!
Időpont: 2017. szeptember 7. 10.00 óra
Helyszín: Szolnok, Damjanich János Megyei Múzeum konferencia terme
Az múzeum udvarán helyi termék piaccal várunk minden kedves látogatót!
Tervezett témák:
- Mit jelent a Magyar konyha.
- A magyar ételek helye és ismertsége a világban.
- Mekkora a Magyar konyha alapanyag felhasználási aránya a magyar és külföldi mezőgazdasági termékek között.
- A nagy gazdaságok és a helyi termelők mennyiségi és minőségi kapacitásának felhasználása milyen arányban történik a felvevő piacon.
- A Magyar agrárium termékei mennyire piacképesek.
- A belföldi piacon mennyire keresettek a Magyar agrártermékek.
A konferencia témáinak célja:
A magyar agráripari termékek és magyar vendéglátás szereplőinek kapcsolata, a témák konstruktív megvitatása, miszerint képes-e a magyar mezőgazdaság mennyiségben és minőségben megfelelni a magyar vendéglátás elvárásainak. A külföldről importált drágább alapanyagok kiszorítására megtalálni a megfelelő megoldást, hiszen a mezőgazdaság szereplői szerint belföldön is fellelhető ugyanaz a minőség. A felek egymás tevékenységét, elvárásait, lehetőségeit megismerhetik, megvitathatják.
A konferencia lehetőséget ad a témák konstruktív megvitatására, aminek a végén a konferencia tagjai összeállítanak egy tervezetet, melyben meghatározzák azokat a pontokat, mellyel segítségére lehetnek, hogy a magyar termékek minél szélesebb vendéglátói felhasználásba kerüljenek. Illetve, hogy meghatározzák a magyar konyha alapjait, a hungarikumnak számított ételek készítésének alapelveit és minőségi kritériumait, jelen esetben, kiemelten a gulyás jó hírének és minőségének védelme érdekében.
A tanácskozáson a téma szakemberei kibonthatják és megfogalmazhatják, hogy a magyar gasztronómia mindemellett nem csak a gulyást vagy a pörköltet jelenti. A csodálatos magyar klíma és talaj adta adottságok által megtermelt gyümölcsök és zöldség zamata, illetve a tenyésztett állatok feldolgozott hús-és tejtermékei felveszik a versenyt a külföldi áruval, sőt bizonyos értelemben túl is mutatnak azon. Az erre épülő szezonális gasztronómiai kínálat igen gazdag és képes ellátni a magyar vendéglátás piacát.
A kérdés, hogy mit kell tenni a magyar vendéglátásnak, illetve a magyar mezőgazdaság szereplőinek a közös munka erősítése érdekében és hogyan tud hatékonyan együtt dolgozni ahhoz, hogy egymás imázsát erősítsék.
A tervek szerint kötetlen beszélgetés formájában ütköztetik álláspontjukat a résztvevők. A konferencia országos jelentőségű, mert egy nemzet gasztro-kultúrája meghatározza az adott ország imázsát, gazdasági és turisztikai értéke pedig felbecsülhetetlen.
A konferencia forgatókönyve
9.30-10.00 | Regisztráció. |
10.00 | Megnyitó. A konferenciát megnyitja Kovács Sándor a Jász-Nagykun Szolnok megyei közgyűlés elnöke.
Csányi Sándor a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője köszönti a résztvevőket és ismerteti a konferencia témáját. |
10.10 -10.25 | Zsigó Róbert, Fölművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc ügyért felelős államtitkár beszéde |
10.25 – 10.50 | Barát József, Nagykörű Község önkormányzatának alpolgármestere
Előadás támája: A magyar agrárium a nemzetközi és magyar konyha elvárásainak kereszttüzében |
10.50 – 11.05 | Dr. Barancsi Ágnes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelőse
Előadás témája: Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy rendszer bemutatása. |
10.50-11.05 | Ferenczi István, a Magyar Grillszövetség elnöke.
Előadás témája: Magyar alapanyagok helye a mindennapi vendéglátásban |
11.05-11.20 | ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnökhelyettese.
Előadás témája: Az alapellátás nehézségei. |
11.05-11.20 | A Bocuse Akadémia képviselőjének előadása
Tervezett téma: A működő speciális éttermek mennyi Magyar alapanyagot használnak. |
11.20-11.35 | Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.
Előadás téma: Mit jelent az, hogy Magyar konyha? |
11.40-től | Ebédszünet (svédasztalos állófogadás)
Kötetlen beszélgetés. Az állásfoglalás elfogadása. |
Várunk minden kedves látogatót az előadásokra, aki érdeklődik a konferencia témái iránt és szívén viseli a magyar konyha és agrárium sorsát!