Agrárkonferencia a Magyar Konyháért

„Nem szabad tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni”

(Mikszáth Kálmán)

Az idén 19. alkalommal megrendezésre kerülő Szolnoki Kulturális és Hagyományőrző Gulyásfesztivál, a rendezvény kezdetét megelőző 0. napon a szervezők közreműködésével és felkért előadókkal konferenciát szervez a magyar konyha, illetve a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatáról.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Időpont: 2017. szeptember 7. 10.00 óra

Helyszín: Szolnok, Damjanich János Megyei Múzeum konferencia terme

Az múzeum udvarán helyi termék piaccal várunk minden kedves látogatót!

Tervezett témák:

  1. Mit jelent a Magyar konyha.
  2. A magyar ételek helye és ismertsége a világban.
  3. Mekkora a Magyar konyha alapanyag felhasználási aránya a magyar és külföldi mezőgazdasági termékek között.
  4. A nagy gazdaságok és a helyi termelők mennyiségi és minőségi kapacitásának felhasználása milyen arányban történik a felvevő piacon.
  5. A Magyar agrárium termékei mennyire piacképesek.
  6. A belföldi piacon mennyire keresettek a Magyar agrártermékek.

A konferencia témáinak célja:

A magyar agráripari termékek és magyar vendéglátás szereplőinek kapcsolata, a témák konstruktív megvitatása, miszerint képes-e a magyar mezőgazdaság mennyiségben és minőségben megfelelni a magyar vendéglátás elvárásainak. A külföldről importált drágább alapanyagok kiszorítására megtalálni a megfelelő megoldást, hiszen a mezőgazdaság szereplői szerint belföldön is fellelhető ugyanaz a minőség. A felek egymás tevékenységét, elvárásait, lehetőségeit megismerhetik, megvitathatják.

A konferencia lehetőséget ad a témák konstruktív megvitatására, aminek a végén a konferencia tagjai összeállítanak egy tervezetet, melyben meghatározzák azokat a pontokat, mellyel segítségére lehetnek, hogy a magyar termékek minél szélesebb vendéglátói felhasználásba kerüljenek. Illetve, hogy meghatározzák a magyar konyha alapjait, a hungarikumnak számított ételek készítésének alapelveit és minőségi kritériumait, jelen esetben, kiemelten a gulyás jó hírének és minőségének védelme érdekében.

A tanácskozáson a téma szakemberei kibonthatják és megfogalmazhatják, hogy a magyar gasztronómia mindemellett nem csak a gulyást vagy a pörköltet jelenti. A csodálatos magyar klíma és talaj adta adottságok által megtermelt gyümölcsök és zöldség zamata, illetve a tenyésztett állatok feldolgozott hús-és tejtermékei felveszik a versenyt a külföldi áruval, sőt bizonyos értelemben túl is mutatnak azon. Az erre épülő szezonális gasztronómiai kínálat igen gazdag és képes ellátni a magyar vendéglátás piacát.

A kérdés, hogy mit kell tenni a magyar vendéglátásnak, illetve a magyar mezőgazdaság szereplőinek a közös munka erősítése érdekében és hogyan tud hatékonyan együtt dolgozni ahhoz, hogy egymás imázsát erősítsék.

A tervek szerint kötetlen beszélgetés formájában ütköztetik álláspontjukat a résztvevők. A konferencia országos jelentőségű, mert egy nemzet gasztro-kultúrája meghatározza az adott ország imázsát, gazdasági és turisztikai értéke pedig felbecsülhetetlen.

A konferencia forgatókönyve

9.30-10.00Regisztráció.
10.00 Megnyitó. A konferenciát megnyitja Kovács Sándor a Jász-Nagykun Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Csányi Sándor a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője köszönti a résztvevőket és ismerteti a konferencia témáját.

10.10 -10.25Zsigó Róbert, Fölművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc ügyért felelős államtitkár beszéde
10.25 – 10.50Barát József, Nagykörű Község önkormányzatának alpolgármestere

Előadás támája: A magyar agrárium a nemzetközi és magyar konyha elvárásainak kereszttüzében

10.50 – 11.05Dr. Barancsi Ágnes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelőse

Előadás témája: Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy rendszer bemutatása.

10.50-11.05Ferenczi István, a Magyar Grillszövetség elnöke.

Előadás témája: Magyar alapanyagok helye a mindennapi vendéglátásban

11.05-11.20ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnökhelyettese.

Előadás témája: Az alapellátás nehézségei.

11.05-11.20A Bocuse Akadémia képviselőjének előadása

Tervezett téma: A működő speciális éttermek mennyi Magyar alapanyagot használnak.

11.20-11.35Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Előadás téma: Mit jelent az, hogy Magyar konyha?

11.40-tőlEbédszünet (svédasztalos állófogadás)

Kötetlen beszélgetés. Az állásfoglalás elfogadása.

Várunk minden kedves látogatót az előadásokra, aki érdeklődik a konferencia témái iránt és szívén viseli a magyar konyha és agrárium sorsát!