You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.
Magyarul | In English
The secret recipe of the Goulash King

The winner of Hungary’s greatest goulash cooking competition (the Goulash King) shares the winner goulash’s recipe with you!

Just share us Your name
and email address

And we'll send You without silly spam and offers. We'll send You only clear and useful informations and a delicious recipe!

Gulyásfesztivál
Legyünk barátok:

Fesztiváltörténet

” Gulyás-hús …. egy casseroléba tedd veres hagymával együtt és tedd hozzá a húst és tulajdon levébe főzzed, sózd és paprikázd-meg; utoljára hintsd-be liszttel hogy a leve sűrűbb legyen, és tovább ne főzd.”

Közönséges és legújabb Nemzeti Szakács Könyv, Kassa 1826.
(Gundel Károly magángyűjteménye)

regi-gulyasgozokA gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb eledele. Mikszáth Kálmán írta több, mint 110 évvel ezelőtt: „Nem szabad tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni!” Mai felgyorsult világunkban, ahol egyre inkább terjed az uniformizálódás, fokozottan szükség van önmagát, önmaga kultúráját vállaló és megőrző Magyarországra. Egy nép kultúrájának szerves része a gasztronómia. Táplálkozás-kultúránkat megőrizve tudunk egyediek és gazdag hagyományokkal rendelkező nemzet lenni az Európai Unióban.

1. Az Egyesületről

A Szolnoki Gulyásfesztivál Egyesület 2000. december 07-én alakult meg szolnoki székhellyel. Az Egyesületet a Szolnoki Gulyásfesztivál ötletadója, szervezője Csányi Sándor és Királyházi Andor hívták életre.  2001. március 23-án hagyta jóvá a JNSZ Megyei Bíróság a Szolnoki Gulyásfesztivál Egyesület megalakulását. 2007. áprilisban átalakulással létrejött a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület, amely gasztro-turisztikai innovációs célokat fogalmazott meg.

1.1. Kiemelt célja:

a.) A gulyás étel, a magyar étkezési kultúra egyik hagyományos ételének gondozása. A Szolnoki Gulyásfesztiválhoz kapcsolódó tájjellegű gasztronómiai hagyományok, események képviselete és továbbfejlesztése

b.) Szolnok és kistérsége, a régió fejlődésében meghatározó tényezők közül a történelmi, néprajzi, kultúrhistóriai, idegenforgalmat fejlesztő hagyományok feltárása, ápolása és a jövő számára való megőrzése.

c.) Felmérve a jövő kihívásait és elvárásait bel- és külföldön mind nagyobb figyelmet fordítunk az eurokonform megoldások átvételére, a terület-és térségfejlesztés, az innováció adaptálására a hagyományőrzés, a gasztro-turisztikai feladatok megoldásában.

1.2. A fejlesztési projekt célja, indokoltsága, előnyei:

modern-gulyasfozokAz Európai Unióban a már több évszázados hagyománnyal rendelkező társadalmak azért voltak képesek a magyarnál jóval hatékonyabb eredményeket felmutató turisztikai ipart létrehozni, mert felépítették azon szerkezeti struktúrákat, amelyek a tapasztalati tudás felhalmozása és a szervezeten belüli egymásnak való átadása által képesek hatékonyan működni. Ezek a vidékfejlesztési-turisztikai szerveződések működési keretet biztosítottak a térségek, régiók vonzerő- tulajdonosai, szolgáltatói, turisztikai, oktatási intézményei, önkormányzatai számára arra, hogy kialakulhasson az egységes termékpolitika, kialakulhasson az egységes turizmus stratégia.

orias-gulyasA turisztikai látnivalók megtekintése ma már önmagában nem tekinthető olyan közönségvonzó célterületnek, mint a ’90-es években. Ezért komplex turisztikai élmény-szolgáltatások megtervezése, működtetése szükséges. Ahol ezt a térségben fellelhető hagyományok ápolásával, azok megőrzésével össze tudják kapcsolni, azokon a területeken van lehetősége a turisztikai szolgáltatóknak új piaci szegmenseket megteremteni.

2. Az előzményekről

Csányi Sándor vendéglátó ipari szakember 1999-ben talált egy rést, egy szegmenst ahol nem volt érdemleges rendezvény a szabadtéri főzőversenyek között. Ez volt a gulyásfesztivál gondolata. Ekkor találkozott Királyházi Andorral, aki több éves rendezvényszervező tapasztalatával egyértelműen a gondolat mellé állt. Így született meg a Szolnoki Gulyásfesztivál – gulyásfőző verseny. Ma már a szervezést a két ötletgazda által életre hívott Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület keretein belül valósítják meg.

3. A rendezvényről

hagyomanyos-gulyasfozesA rendezvény alapgondolata, hogy a hagyományápoláson túl szerezzük vissza az embereknek az egyik legnagyobb értéket, a baráti beszélgetések, találkozások okozta örömet. Így a gulyásfesztiválon a főzésen, nemes versengésen túl visszacsempésszük a közösségbe az emberi szó varázsát.

Ez az elképzelés be is igazolódott, hiszen ma már sokszor az elmaradt baráti, munkahelyi rendezvényeket helyettesíti a fesztiválunk.

1. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartózó 136 bográccsal, kb. 9.000-10.000 fő versenyző és látogató

2. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó198 bográccsal, kb. 13.000-15.000 fő versenyző és látogató

3. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 208 bográccsal, kb. 22.000-23.000 fő versenyző és látogató

4. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 338 bográccsal, kb. 32.000-35.000 fő versenyző és látogató

5. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 637 bográccsal, kb. 50.000-55.000 fő résztvevő és látogató

6. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 652 bográccsal, kb. 60.000-65.000 fő résztvevő és látogató

7. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 693 bográccsal, kb. 65.000-70.000 fő résztvevő és látogató

8. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 723 bográccsal, kb. 70.000 fő résztvevő és látogató,

9. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 726 bográccsal, kb. 60.000 fó résztvevő és látogató (időjárás miatt)

10. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 769 bográccsal, kb. 55-60.000 fó résztvevő és látogató (időjárás miatt)

11. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 532 bográccsal, kb. 45-50.000 fő résztvevő és látogató (ált. gazdasági helyzet miatt)

12. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 512 bográccsal, kb. 40-45.000 fő résztvevő és látogató (ált. gazdasági helyzet és időjárás)

13. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 526 bográccsal, kb. 40-45.000 fő résztvevő és látogató

14. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 532 bográccsal, kb. 40-45.000 fő résztvevő és látogató

15. Gulyásfesztiválon a csapatokhoz tartozó 543 bográccsal, kb. 40-45.000 fő résztvevő és látogató volt

 

hagyomanyorzesA fesztiválon fontos szakmai szempont, hogy a nemcsak a főzőcsapatok és baráti körük igényeit elégítsék ki a szervezők, hanem a csak látogatóként érkezőkét is. Ezért szervezünk színpadi programokat, hagyományőrző kézműves sort és bemutatókat a tájegységek étel-ital kínálatából.

2003-tól nem folytattuk tovább a versenyszerű zsűrizést a nagy létszámok miatt, így a fesztivál jelleg domborodott ki. 2006-tól ismét meghirdetésre került a verseny szűkített formában.

A fesztivál iránt az érdeklődés ma már nemzetközinek nevezhető. A Kárpát-medence magyar-lakta területeiről szinte mindenhonnan volt főzőcsapat és vendég.

A Gulyásfesztivál, céljához híven tisztelgés a magyar konyha előtt. A hagyományok felélesztésével, ápolásával együtt kitűnő hangulatú, vendégcsalogató programot nyújt az idelátogató vendégeknek.

4. Elismerések

Ezek részleteiről az “Elismeréseink” menűben tájékozódhatnak.

5. Nemzetközi kapcsolatokról

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a kapcsolatépítésben.

2001 Egyesületünk felvette a kapcsolatot a Dániában működő Nemzetközi Gulyásleves klubbal. Sajnos az alapító Mangold Gyula halálával a klubbal a kapcsolatunk gyakorlatilag megszűnt.

2002 a Gulyásfesztiválon francia mesterszakácsokat köszönthettünk Pascale Bouton asszony és Louis-Michel Bouton úr személyében.

A vajdasági (Szerbia) hagyományőrző / gasztronómiai szervezetekkel kiemelten jó a kapcsolatunk. Kölcsönösen látogatjuk egymás rendezvényeit, tapasztalatainkat átadjuk. Vajdaságban, Újvidéken a rendezvényeken a zsűrizésben is segítettük a szakmai tapasztalatok átadását.

2003 az Egyesület küldöttsége a Montreuil Leves Fesztiválon mutatkozott be viszonzásként.

2004 januárban részt vettünk az Első észak-európai Turisztikai Szalon (Côte d’Opale – Gravelines, Franciaország) turisztikai és gasztronómiai kiállításon. Magyarországot a Szolnoki Gulyásfesztivál   képviselte.

2005: lehetőséget kaptunk Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata, az Észak-alföldi Régió Marketing Igazgatósága által szervezett lengyel és szlovák turisztikai rendezvényeken, hogy bemutatkozzunk, népszerűsítsük a gulyásétel hagyományait.

2006: áprilisban Szolnok várost képviseltük Nagybányán (Románia, Mára-Maros megye) a Tavasz Fesztiválon. Májusban meghívásra részt veszünk a teplicei (Csehország) „852. Nemzetközi Fürdőszezon megnyitón”, gasztronómiai bemutatóval, turisztikai program kínálattal. Augusztus bemutatót tartottunk a kamocsai Gastrofest főzőfesztiválon és a Nagysallói Falunapon (Szlovákia).

 

2007: májusban ismét részt vettünk teplicei (Csehország) „853. Nemzetközi Fürdőszezon megnyitón”, gasztronómiai bemutatóval, valamint Szolnok Város Önkormányzata megbízásából meghívót adtunk át Teplice Önkormányzatának. Júniusban zsűriztünk az Érmihályfalvi (Románia) „Nyíló akác” főzőversenyen.

2008: több Szerbia/Vajdaság, Románia/erdélyi, szlovák településén zsűrizéssel segítettük a rendezvényszervezőket. Részt vettünk Lovosicében – Csehország – városnapi rendezvényen.

2009: saját és társ szervezeti kapcsolatok alapján jelentősen fejlődött a cseh civil és turisztikai  szervezetekkel az együttműködésünk. (Teplice, Benesov, Lovosice, Ceské Budejovice). Kapcsolatok alakultak ki Kárpát-alján: Mezőgecse, Beregszász térségében.

6. Kiemelt szakmai megjelenések

2008/2009:

Utazás kiállítás – Budapest (Szolnok Megye és Szolnok város közös standon), JNSZ Megyei Utazás kiállítás  – Szolnok, Túrkevei Juhászfesztivál – Túrkeve, Tavaszi Hadjárat: Tápióbicske és Isaszeg hagyományőrző csata és Huszárkonyha főzőverseny (MHVSZ), Fegyverneki Diák Gulyásfesztivál – Fegyvernek, Karcagi Birkafőző Fesztivál – Karcag, Húsvéti vásár – Mezőkövesd, Böllérfesztivál – Túrkeve, Miskolci Kocsonya fesztivál – Miskolc, Kreatív FoldanceNet program keretében gulyásétel prezentáció a nemzetközi küldöttség tagjainak – Szolnok, Slow Food országos találkozó – Nyíregyháza, Skanzen, GastroFest 2009 szakkiállítás – Csehország, Ceské Budejovice.

 

2010:

Utazás 2010 Budapest idegenforgalmi kiállítás Szolnok stand – Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idegenforgalmi Napok – Szolnok, Túrkevei Juhászfesztivál – Túrkeve, Fegyverneki Diák Gulyásfesztivál – Fegyvernek, Karcagi Birkafőző Fesztivál – Karcag, Észak-Alföldi Régió napja – Szolnok,    AMC / KMÉ Balaton Strand party – Alsóőrs, Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonlelle, Kárpát-medencei Aratófesztivál – Szerbia / Felsőhegy, – GasztroFest 2010 – Kamocsa, Szlovákia, Városnapi rendezvény – Lovosice (Csehország),

 

2011-13:

Utazás 2011/12 Budapest idegenforgalmi kiállítás Szolnok stand – Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idegenforgalmi Napok – Szolnok, Túrkevei Böllérfesztivál és Juhászfesztivál – Túrkeve, Fegyverneki Diák Gulyásfesztivál – Fegyvernek, Tavaszi Hadjárat: hagyományőrző csata és Huszárkonyha főzőverseny – (MHVSZ),  Karcagi Birkafőző Fesztivál – Karcag, Kárpát-medencei Aratófesztivál – Szerbia / Felsőhegy, Vajdasági hagyományőrzők – Zenta, Kispiac, GasztroFest – Kamocsa, Szlovákia, Városnapi rendezvény – Lovosice (Csehország),

7. Szakmai kapcsolatokról

Gasztrofeszt – Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége

Célja: a szabadtéri főzőversenyeket és fesztiválokat szervezők érdekképviseletét meghatározni, marketing ernyő szerepet betölteni. A Szolnoki Gulyásfesztivál Egyesület alapító tagja a Gasztrofeszt. A Gasztrofeszt tömöríti az ország szabadtéri főzőversenyeinek kiemelt tagjait, illetve azokkal együttműködő szervezeteket.

Magyar Hagyományőr Világszövetség – katona és huszár hagyományok hazai és nemzetközi szervezete.

Az egyesületet 2006. februárban vették fel, elismerve a Szolnoki Gulyásfesztivállal eddig elért országos és nemzetközi hagyományőrző tevékenységet.

GKRTE Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület – társult partnerként az Egyesületünk az együttműködés során kívánja átvenni a hasznos civil és turisztikai tapasztalatokat.

Slow Food – nemzetközi gasztronómiai hagyományőrző szervezet. A magyar konvivium 2009-ben hetedik tagcsoportként regisztrálta a “Slow Food Tisza-mente” akció csoportot, ahol alapító tagok a Szolnoki Gulyásfesztivál vezetői.

Részvétel a Jász-Kun Kapitányok nyomában c. tematikus út megvalósítását szolgáló marketing munkában.

Szolnok Turizmusáért Turisztikai Egyesület – alapító tag az egyesületünk.

Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület – alapító tag az egyesületünk.

Szolnok, 2011. július
Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület Elnöksége

Kérjük adja meg nekünk e-mail címét, és hasznos információkkal, receptekkel, egyéb érdekességekkel lepjük meg Önt!