Főzőversenyek

Főzőversenyek

Szeptember 11. (péntek)

ISKOLÁK FŐZŐ VERSENYE- DIÁK NAP

Minden évben új elemmel bővül a fesztivál. Idén szeretnénk egy napot a fiataloknak szentelni és új elemként iskolák közötti főzőversenyt hirdetni.

Fontosnak tartjuk, hogy fesztivál gasztrokulturális és hagyományőrző rendezvényként a tudásátadásban is szerepet játszon. A hagyományok átadását a közös főzésen, gulyás készítésen túl, a tradicionális receptek megismertetésével, régi mesterségek bemutatásával, népi kézműves foglalkozások tartásával szeretnénk támogatni.

Katonavárosként hagyományaink ápolásához elengedhetetlenül fontos a hadsereg bevonása. A felnövő generációnak lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy a rendezvény keretein belül megismerkedhessen a fesztivál egyik alappillérével a katonasággal, az ott folyó munkával és lehetőségekkel. A toborzó iroda segítségével a pályaválasztás előtt álló gyerekeknek akadályversennyel, előadásokkal és eszközök bemutatásával szeretnénk fokozni a pályaorientáltságot.

Ha már pályaorientáció és gasztronómia akkor a Campus sem maradhat ki a diáknapi programból. Az egyetem új karjainak bemutatkozójával és az egészséges étkezésre fókuszáló előadással várja majd az érdeklődő diákokat.

Idén első alkalommal közel 30 oktatási intézmény több mint 2000 tanulója készíti majd el saját Gulyás ételét és méretteti meg magát nem csak főzésben, hanem ügyességben, kreativitásban, és néphagyományaink ismeretében is.

„Ország Gulyása” jótékonysági főzőverseny

Minden évben megrendezésre kerül, amelynek célja, hogy a gulyás mint étel ne csak a gasztronómiai funkcióját töltse be hanem alkalmas legyen arra is, hogy jótékonysági „feladatát” elvégezze. A fesztivál első napja a Jótékonysági főzőversenyé, amely alkalmából az ország különböző részéből ide érkező csapatok (ajánlják fel, a gulyásukat) megmutassák a saját gulyás főzési tudományukat. A résztvevő csapatok az ország minden tájáról érkeznek, itt lesznek a Fehérvári Íjjászok akik Jurtában főznek, az Emődi Pincegazdák, a Duci Csapat Karancslapujtőről, a Vajdasági Adáról is érkeznek, valamint Gyuláról, Hódmezővásárhelyről és még néhány szolnoki csapat.

A rangos zsűri névsora:

Vass Imre zsűri elnök

Mesterszakács, mestercukrász, szakoktató, akinek a tanítványai az országos szakma sztár győztesei.

Perje Csaba Oszkár zsűri tag,

A Bécsi Ritz Szálló fő séfje,

Csomor Gábor zsűritag,

Főséf, a Francia Gasztronómia Lovagja

 

Szeptember 12. (szombat)

Magyarország Gulyáskirálya

A gasztronómia iránt érdeklődő családok és baráti társaságok, valamint cégek és vállalkozások egyre nagyobb létszámmal neveznek a főzőversenyre. Miközben a hagyományos magyar étel együttes elkészítésének közösség kovácsoló hatása is van, a kulturális, hagyományőrző és könnyűzenei programok mellett, minőségi szórakozásban is részesülnek a Gulyásfesztivál főzőverseny nevezői.

A résztvevő csapatok létszáma 150-200 fő között mozog. Magyarország szinte minden tájegységéről érkeznek, nagy örömünkre szolgál, hogy 14-18 ország főzőcsapatai is jelen lesz, igy nemzetközivé válik a csapatok összetétele és ők mérkőznek meg egymással a rangos díjakért.

Hasonlóan a jótékonysági versenyhez, itt is magasszintű szakmai zsűri bírálja el az étkeket.

A főzőverseny zsűrije:

Vass Imre zsűri elnök

Mesterszakács, mestercukrász, szakoktató akinek a tanítványai országos szakma sztár győztesei.

Perje Csaba Oszkár zsűri tag

A Bécsi Ritz Szálló fő séfje

Opoczki István zsüri tag

Venesz Díjas mesterszakács zsűri tag

Bertici Kinga zsűri tag

Szakoktató mesterszakács Szatmárnémetiből.

A zsűri feladata, hogy eldöntse, hogy Magyarországon egyedülállóan ki viselje 2020.évben a „ GULYÁS KIRÁLY” címet.

Huszárkonyha

A Hagyományőrző tábor egyesületei szintén elkészítik a gulyás étel különböző változatait és mérkőznek meg egymással.


Fesztivál térkép