You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.
Magyarul | In English
The secret recipe of the Goulash King

The winner of Hungary’s greatest goulash cooking competition (the Goulash King) shares the winner goulash’s recipe with you!

Just share us Your name
and email address

And we'll send You without silly spam and offers. We'll send You only clear and useful informations and a delicious recipe!

Gulyásfesztivál
Legyünk barátok:

Története

1999-től a Szolnoki Gulyásfesztivál gasztronómiai rendezvény létrejöttében elévülhetetlen érdemeik vannak az alábbi személyeknek:

csanyi-sandorCsányi Sándor – alapító

Vendéglátó szakmát 1970-ben kezdtem a szolnoki Tisza Szállóban. Itt 17 évet éttermi üzletvezetőként tevékenykedtem. Ezután több étterem szakmai munkáját segítettem: a Hozam Hotelben 5 évig dolgoztam, ebben az időszakban szereztük meg a Szövetség Védnöki tábláját. 1999-től 2007-ig a NÍVÓ Vállalkozói Klub vezetője. 2005-től szakoktató Fegyverneken az Orczy Anna Szakiskolában.

A magyar ételek szeretetét a gyermekkoromból hoztam, ezért is fogtam neki egy saját ötlet alapján az I. Szolnoki Gulyásfesztivál szervezésének 1999-ben, amely sikert aratott. Azóta ez a rendezvény az ország egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát.

2001-től működik a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesülete (Gasztrofeszt), amely egyre nagyobb rangot vívott ki magának. Ennek megalakulása óta én vagyok az elnöke.
Természetesen ehhez kellett olyan szakemberek támogatása, akik a magyar gasztronómiai kultúra nagybecsű és világszerte elismert képviselői. Pl. Benke László mesterszakács, Szabó Pál, Németh József, az Étrend Egyesület, sajnos az azóta elhunyt dr. Draveczky Balázs múzeumigazgató, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Célunk: a magyar konyha elfogadtatása a világon és ezt Magyarországon az idegenforgalom sarkalatos kérdésévé tenni.
Nagyon sok helyre hívtak és hívnak zsűri elnöknek vagy tagnak, neves szakemberekkel évente legalább 30-40 rendezvényen zsűrizek. De természetesen tapasztalataimat átadom a rendezvények szervezőinek ország szinte minden részében. Ezen kívül részt veszek a határon túli magyarok lakta hasonló szervezetek munkájában.

Hirdetem – ami már szlogenné vált – „a magyar konyha mindenhatóságát”.

Mega CamKirályházi Andor – alapító

Műszaki diplomával kezdtem a szakmai életemet, ahol korán olyan feladatokkal találkoztam, melynek része volt a rendszerszemlélet, a szervezés. 1993-tól a rendezvényszervezés és marketing területre kerültem, 1996-tól saját cégünkben tevékenykedem ugyanezen a területen.

A gasztronómia akkor még csak annyira „érintett” meg, hogy nagyszüleim, szüleim hagyományosan finom ételeket főztek. A dédnagymamám aranyló húslevesének, húzott rétesének, sült halainak ma is számban érzem az ízét.

1999-ben amikor Csányi Sándor, mint rendezvény szervezőt megkeresett úgy éreztem egy új kihívásnak nézek elébe ha csatlakozok a rendezvény megszervezéséhez. Ennek a munkának kapcsán szerzett tapasztalatok egy másik szakmai szektorban adtak és adnak új sikerélményeket.

Az első rendezvény után, belekóstolva egy új, hagyományteremtő világba egyre jobban a szívemhez nőtt a magyar gasztronómia és ezen belül a gulyásétel.

turi-ferencTúri Ferenc – alapító (2002 +)

A Garancia Biztosító területi igazgatója – aki sajnos eltávozott már közülünk – lelkes támogatója volt az induló rendezvényünknek. Magánemberként, baráti társaságban „nagy főzőmesterként” tartották számon. A pincegulyása legendás hírű.

Az első fesztiválnál megszervezte barátai és munkatársai között a lelkes gulyásfőzőket, amely olyan sikeres volt, hogy azután évről-évre egyre nagyobb baráti társasággal jöttek és jönnek.

Emlékére alapította meg az Egyesület a Szolnoki Gulyásfesztivál Díszpolgára szakmai kitüntetést. A díjat a bíráló bizottság az elmúlt évben az egyesületért, a magyar gulyásért, a magyar tájjellegű gasztronómia ápolásért legtöbbet tett ember nyerheti el.

dr-dravetzky-balazsDr Dravetzky Balázs (1938-2003)

Dr. Dravetzky Balázs János: művelődés történész, igazgató. ELTE BTK, magyar-történelem-régész szakán végzett, bölcsészdoktorrá 1965-ben avatták.1978-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, főmuzeológusa, 1983-tól igazgatója volt.

Számos gasztronómiatörténeti felfedezésével, átértékelésével gazdagította a szakmai és a művelődéstörténetet. Több egyesület, szervezet munkájában vett részt.

Régi kulináris történetek, kifejezések gyűjteményét állította össze. Írói állneve: Balázs mester, az asztali örömök historikusa.

Szakmai szervezője és aktív résztvevője volt többek között a bajai halászléfőző versenynek, a szolnoki gulyás fesztiválnak, a nagyszakácsi királyi szakácsok főzőversenyének, a szegedi halászléfőző versenynek, a szentendrei muzeológusok fakanállal főzőversenynek.

Jászberényben a Jásznapok keretében megrendezett főzőversenynek volt a zsűri elnöke 2003. augusztus 09-én, ahol rosszul lett, és sajnos életét nem sikerült megmenteni az orvosoknak.

A család, volt munkatársai, barátai létrehozták a „Balázs Mester” Alapítványt a szellemi örökségének ébrentartására, ápolására 2004. februárban.

kopasz-arpadKopasz Árpád – támogató, zsűri tag, gasztro író

A megye akkori rendőr-főkapitányaként igyekeztem minden közösségi lehetőséget felhasználni egy integrált bűnmegelőzési és mindent magába foglaló környezetfejlesztési rendszer kiépítéséhez.

1999-ben, az „Asztali örömök és a borkultúra évében” a szolnoki Főiskola vendéglátó szakos végzős hallgatóinak tanítgattam – némi megelőzési ismerettel megspékelve – a hagyományos paprikás ételeket. Ők lesznek a jövő vendéglősei, konyhafőnökei, szállodásai. Gondoltam, fontos, hogy pontosan megértsék a különbséget pörkölt, paprikás és gulyás között. Ugyanakkor szerettem volna, ha a szélesen vett napi gyakorlatban is megtapasztalhatom, hogy vajon mennyire ismerik helyesen az emberek a méltán világhírű paprikás ételeink elkészítésének hagyományos, mondhatni ősi módját.

Ezért vállalkoztam örömmel arra, hogy a Gulyásfesztivál zsűrijében részt veszek, és műkedvelő gasztronómusként összevetem a néprajzi jellegű kutatásom és a gyakorlati főzési tapasztalatom eredményeit a versenyezni merő jeles főzőmesterek tudásanyagával.

Mondhatom hatalmas élmény, és tanulságos próbatétel volt eddig mindegyik fesztiválos esztendő. Olyannyira megszerettem a tanulás eme ínycsiklandozó sajátos módszerét, hogy azóta is minden névben szívesen vállalom, hogy valamennyi bogrács és kaszroly tartalmát megízlelem, és a legjobbnak tartott gulyásokból még össze-összevetve kóstolgatok is. A főzőkkel beszélgetek, kép- és hangfelvételeket készítek.

Az V. Gulyásfesztivál díszpolgáraként kellő alázattal és nagy izgalommal készülök arra, hogy az egyesület égisze alatt a Kárpát-medence minden településéről megszerezzem és közkinccsé tegyem a leghíresebb gulyás recepteket. Hiszem és tudom, hogy ez a méltán népszerű eledel minket, magyarokat nemcsak a gyomrunkon át, hanem a lélekben is összeköt.

dr-revay-andrasDr. Révay András – szakújságíró

Idegenforgalmi szakújságíró, vendéglátóipari végzettséggel is rendelkező PR szakember vagyok. Doktori fokozatomat a kommunikáció témakörében szereztem. A Gulyásfesztivál munkájában kezdetektől veszek részt, rendszeres meghívott tanácsadója vagyok az ország több szabadtéri főzőversenyének.

Tapasztalataimmal a kis települések idegenforgalmi szempontból fontossá váló rendezvényeit támogatom legintenzívebben.

A Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesület sajtófőnökének kértek fel, melyet nagy örömmel vállaltam.

Szakmai kapcsolat rendszeremnek köszönhetően a Gulyásfesztiválról és az Egyesület tagszervezeteinek rendezvényeiről folyamatosan jelennek meg tudósítások a nyomtatott és az elektronikus sajtóban.

Nagy megtiszteltetés volt részemre, hogy több évtizedes szakmai munkámat számos magas állami, sajtó kitüntetéssel ismerték el.

honvedsegHonvédség – a hagyomány ápolás értéke

A Szolnokon működő katonai egységek, az itt létrehozott katonai hagyományőrző szerveztek már a kezdetektől rokonszerveztek ötletünkkel. Ki ne emlékezne katona korából a nagy konyhai hadműveletekre, a gulyáságyúban főzött gulyásokra, bablevesekre.

Különösebb rábeszélés nélkül szívesen csatlakoztak a főzőkhöz, új és régi ízeket, megjelenést hozta a rendezvényre.

Napjainkra olyan szintű szakmai és baráti kapcsolat alakult ki a helyi szervezeteken kívül a Honvédelmi Minisztériummal is, hogy ma már „társszervezőink” a rendezvény kivitelezésében.

Elismerések

Egyesület által elnyert elismerések, kitüntetések:

2003-ban:

– elnyertük az Észak-alföldi Régió turisztikai marketing díját, az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést.


2004-ben:

oklevéllel és emlékplakettel tüntetett ki bennünket a Szolnoki Helyőrség 3. sz. TPSZI szervezete.


2005-ben:

– elnyertük Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata „Szolnok Expo 2005 vásárdíját”.

– a Szolnoki Civil Kavalkádon kaptuk meg a „Szolnok város 930 éves” emlékplakettet, Szolnok Megyei Jogú Város civil elismerését.


szolnoki-expo-2005turisztikai-vedjegy-2006szolnoki-gulyasfesztival-diszoklevel

2006-ban:

– pályázás után megkaptuk „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Védjegye” plakettet

– önkormányzati ajánlásra megkaptuk az Észak-alföldi Régió RIB által alapított „Alföld turizmusáért” díjat


2008-ban:

– elismerő oklevél a Szolnoki Civil Kavalkádon gyújtott aktív közreműködésért

– emléklap a Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Egyesületétől a „Falu a városban – a Visegrádi országok folklór együtteseinek találkozója” – rendezvényen a színvonalas bemutatkozásért


2009-ben:

– elismerő oklevél JNSZ Megye Önkormányzatától a Kreatív FoldanceNet program keretében rendezett „Kreatív hagyományok – születő hagyományok” nemzetközi pályázaton való eredményes részvételért – prezentáció kategória.

– elismerő oklevél a Szolnoki Civil Kavalkádon gyújtott aktív közreműködésért.

– pályázat útján megújításra került a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Védjegye” plakett használati joga.


kivalo-gasztrofeszt2012-ben:

– megpályáztuk és elnyertük a „Kiváló gasztronómiai fesztivál 2012” minősítést


 


2014-ben Pályázat alapján felvételt nyert a Szolnoki Gulyásfesztivál:

– Szolnoki Értéktár Bizottság 2014.05.27-i határozatával bekerült a Települési Értéktárba „kulturális örökség” szakterületi kategóriában.

– Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság 7/2014(VI.2.) határozatával bekerült a megyei értéktárba. A Megyei Értéktár Bizottság a Hungarikum Bizottság felé tovább ajánlotta a Magyar Értéktárba felvételre.

Kérjük adja meg nekünk e-mail címét, és hasznos információkkal, receptekkel, egyéb érdekességekkel lepjük meg Önt!