Kulturális programok

A Szolnoki kulturális és Hagyományőrző fesztivál idén 19. alkalommal került megrendezésre. Megtartva az eddigi jól ismert, közönség által elfogadott programelemeket - újabb célcsoportokat kívánt bevonni a látogatói körbe:

Idén először került megrendezésre a fiatal népzenei-és néptánc tehetségek versenye, ahol célunk volt, hogy megmutassuk a felnövekvő generációt, akik elköteleződtek a magyar értékek, népzene és néptánc mellett. Hosszútávú szándékunk, minden évben megrendezni a programelemet a rendezvény keretei között, hogy a erősítsük a kisiskolásokban választásuk értékességét egy tehetségkutató program keretein belül, mely mindemellett színesítette a fesztivál kulturális-és hagyományőrző értékteremtő programtárát. Több mint 300 népzenei tehetség mutatta meg tudását a fesztivál keretein belül megrendezett tehetségkutatón, mellyel nem csak a megmérették magukat, de látványos és színes produkciókat varázsoltak a színpadra.

Jótékonysági célú főzőverseny - az ország különböző tájegységeit képviselő, valamint a határon túlról érkezett csapatok a tájegységük gasztro-kulturális hagyományait mutatták be. A főzőversenyen elkészült ételekből származó bevétel a szervezők által a Népzenei Tehetségkutató verseny legeredményesebb iskolájának lett átadva.

Szolnok Megyei Jogú Város testvérvárosi küldöttségeinek gasztronómiai, népviseleti, kulturális programja sok érdeklődőt vonzott a városi standra.

Térségi és helyi hagyományokat ápoló szervezeteket és hagyományőrző egyesületeket, tájtermékeket, népi szokásokat, gyermek játszóházat hoztak el a fesztiválra: Besenyszög és Nagykörű települések.

Az országos és a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával a lengyel gasztronómia, kézművesség, néptánc és népzene hagyományok mutatkoztak be Bielsko-Biala megye és város képviseletében.

Az alföldi, kiskunsági betyár világ megmaradt és felkutatott hagyományait, szokásait, ételeit látványos bemutatók keretében a "Betyár tanyán" élvezhette a nagyközönség.

Szolnokra több évtizeden át főleg "kofahajóval" hozták az őstermelők, kofák, kereskedők a jó minőségű agrártermékeket, aminek nagy keletje volt a piacon. Mára csak a szállítás módja változott. Látványos helyi termék szigettel jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága és tagjai.

A Hagyományőrző egyesületek a történelem szinte minden korszakát felvonultatták: a római kori katonáktól a középkori lovagokon át a huszár hagyományokig látványos felvonulás, bemutatók színesítették a program kínálatot.

A kulturális program kínálat átfogta a korosztályi igényeket, szem előtt tartva azt is, hogy a közönség igényes és minőségi programokon szórakozhasson. A gyerekeket is aktivizáló zenei programokon keresztül az ifjúság modern zenei, a közép és idősebb korosztály nosztalgia szórakozási igénye is helyet kapott a programok között.


Fesztivál térkép